Zó verwarm je jouw huis op een duurzame manier
Je zoekt een manier om je huis op een duurzame manier te verwarmen; goed voor het milieu en de portemonnee. Een goed alternatief voor een cv-systeem is een warmtepomp. Deze toepassing gebruikt lucht of water om energie om te zetten in warmte. Er zijn twee soorten warmtepompen: de lucht-water-warmtepomp en de lucht-lucht-warmtepomp. Wij lichten ze toe.
Lucht-water-warmtepomp
Een lucht-water-warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en haalt de energie uit de buitenlucht. Deze energie wordt in het verwarmingswater gestopt. Voordeel: je hebt helemaal geen gas meer nodig, want dit systeem regelt ook warm water uit de kraan. Als je zonnepanelen hebt, kun je zelfs vrijwel volledig zelfvoorzienend worden – maximale duurzaamheid en een lage energierekening.
Waarom je voor een lucht-water-warmtepomp kiest:
- Is al lange tijd op de markt en daardoor goed doorontwikkeld.
- Heeft een lange levensduur.
- Is zuinig.
- Werkt erg stil.
- Heeft een bescheiden hoeveelheid ruimte nodig, zowel binnen als buiten.
Ook hybride
De lucht-water-warmtepompen worden ook toegepast in een hybride opstelling: je huidige cv-ketel werkt dan samen met de warmtepomp. Zo sla je een duurzaamheidsslag, maar is de investering lager. Je kunt eventueel later overstappen op volledige verwarming via een lucht-water-warmtepomp.
Wat heb je nodig?
- Goede isolatie.
- Afgiftesystemen (radiatoren of convectoren) die de warmte van de warmtepomp goed aan de ruimte afgeven. De temperatuur van het verwarmingswater uit de warmtepomp is namelijk lager dan die van de cv-ketel.
- Leidingen die verschillende temperaturen water goed kunnen transporteren.
- Vloerverwarming, een van de bekendste en eenvoudigste toepassingen. Je bent dan meteen van de radiatoren af.
Ook om te koelen
Een lucht-water-warmtepomp kan óók ingezet worden om je huis te koelen. Het water waarmee je normaal gesproken verwarmt, kan ook koude afgeven. Zo profiteer je het hele jaar van de warmtepomp.
Lucht-lucht-warmtepomp
‘Lucht-lucht-warmtepomp’ is een andere term voor ‘airconditioner’. Deze toepassing koelt én kan uitstekend verwarmen. Het proces waarmee een airconditioner de lucht koelt, kan namelijk omgekeerd worden: de aangezogen lucht van buiten wordt dan omgezet in warmte. Met een lucht-lucht-warmtepomp koel of verwarm je heel gericht een ruimte. Het apparaat staat alleen aan in de ruimte die je gebruikt. Bijvoorbeeld overdag in een thuiskantoor, terwijl de rest van het huis leeg is. Je zet dan de hoofdverwarming aanzienlijk lager, terwijl de airconditioner een behaaglijke temperatuur in je werkruimte regelt. Je bespaart hiermee enorm op je gasverbruik. De rekening en de CO2-uitstoot dalen flink.
Waarom je voor een lucht-lucht-warmtepomp kiest:
- De investering is lager dan van een lucht-water-warmtepomp.
- De installatie is in korte tijd geregeld.
- Verfrissend koel in de zomer en comfortabel warm in de winter.
- Keuze uit veel verschillende modellen; er is altijd een lucht-lucht-warmtepomp die bij jouw interieur past.
- Koel of verwarm gericht een of meer ruimtes. Met één installatie kun je tot wel vijf ruimtes koelen of verwarmen. Je kunt ook verschillende modellen die elk hun eigen bediening hebben combineren.
Duurzaam verwarmen met TOSHIBA
Kies je ervoor je huis duurzaam te verwarmen met één van onze warmtepompen of airconditioners, dan kies je voor een hoogwaardig, duurzaam systeem dat vakkundig voor je geïnstalleerd zal worden.
Hiervoor werken we samen met installateurs in heel Nederland. Heb je nog advies nodig of ben je klaar om je huis energiezuinig te maken? Zoek dan een installateur bij jou in de buurt.